Ce sunt jetoanele nefungibile (NFT-uri) și care este tratamentul fiscal al acestora?

//

Ce sunt NFT-urile?

Jetonul nefungibil (non-fungible token- „NFT”) este un activ digital unic și intangibil, creat în blockchain.

Jetoanelor nefungibile le corespund fişiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: o piesă de artă, fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. Deşi fişierele în sine pot fi copiate, jetoanele nefungibile care le sunt asociate sunt consemnate şi monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele folosite la scară largă, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare câte un ansamblu de standarde ce reglementează utilizarea NFT.

Jetoanele nefungibile (NFT-uri) și tratamentul fiscal al acestora

Impozitul pe venitul relizat din tranzacționarea NFT-urilor

Veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul jetoanelor nefungibile, atât cele în numerar (care presupun o remunerație financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc. sunt venituri impozabile care se încadrează în categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală. Impozitarea se face prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net și reprezintă un impozit final, ce se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Persoana fizică (autorul care face publică spre vânzare creația sa) care obține venituri din vânzarea conținutului de tip NFT pe platformele specializate au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă ele sunt realizate din România sau din străinătate, prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Dacă persoana fizică ce tranzacționează creații NFT nu este autorul care face publică vânzarea creației, respectivele venituri obținute vor fi încadrate în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vigoare şi la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum şi pentru calcularea impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale datorate (contribuției la asigurări sociale, în cotă de 25%, și CASS, la nivelul de 10%) cu respectarea prevederilor art. 71 şi art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.

Data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT), independent de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din wallet – ul virtual/să schimbe în FIAT (moneda unei țări pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plată) criptomonedele reprezentând prețul produsului.

Jetoanele nefungibile (NFT-uri) și tratamentul fiscal al acestora

TVA-ul în cazul tranzacțiilor cu NFT-uri

Contribuabilii care realizează venituri, inclusiv din tranzactionarea de NFT-uri, au obligația de a se înregistra în scopuri de TVA la depăşirea plafonului de scutire de 300.000 de lei conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal.

Cu privire la tratamentul TVA aplicabilă NFT-urilor, aceasta reprezintă un topic încă neclarificat în legislația comunitară (inclusiv cota de TVA aplicabilă), fiind încă la început și va continua să evolueze alături de industria activelor digitale. Mai multe informații despre clasificarea NFT-urilor și determinarea locului de furnizare a unor astfel de tranzacții vor veni pe măsură ce mai multe autorități fiscale emit hotărâri care analizează aceste active digitale unice.

În absenţa unor prevederi generale la nivelul UE, unele state membre au legiferat în mod diferit tratamentul de TVA aferent NFT-urilor. De exemplu Spania este prima țară din UE care aplică TVA pentru tranzacțiile cu NFT-uri. Direcția Generală a Impozitelor din Spania a emis o hotărâre în care se precizează că furnizarea de NFT este un serviciu furnizat electronic, supus cotei standard de TVA de 21%. Abordari similare au fost adoptate și în Estonia, Belgia, Norvegia.

În Romania, prin interpretarea per a contrario, având în vedere prevederile art. 291 din Codul Fiscal care nu prevede posibilitate aplicarea, de exemplu, a unei cote reduse de TVA (de 5%) pentru NFT-uri, opiniem că pentru tranzacțiile cu artă digitala va trebui aplicăta cota standard de 19%.

Leave a Comment

Intră în contact pentru a stabili prima întâlnire