Prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 publicată în Monitorul Oficial nr. 716 din data de 15 iulie 2022, se aduc modificări importante Codului fiscal, modificări care privesc și persoanele fizce autorizate (PFA-urile) cât și alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente.
Începând cu anul 2023, PFA-urile se vor raporta la un regim fiscal modificat, astfel că trecerea de la sistemul-normă la sistemul real se va face la depășirea plafonului de 25.000 euro, plata contribuției la sănătate a devenit obligatorie începând cu depășirea nivelului de 6 salarii minime, iar în ceea ce privește contribuția la asigurări sociale aceasta va genera obligații mai mari de plată.
Aceste noi prevederi pot fi sintetizate, astfel:
Se anulează plafonul de 100.000 de euro de la care activitățile independente impuse cu norme de venit erau obligate sa aplice sistemul real de impozitare. Trecerea de la impunerea în baza normelor de venit la sistemul real, care se va face atunci când venit brut anual e mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro.
Dacă la 31.12.2022 se înregistrează în balanță venituri brute sub 100.000 euro (exclusiv TVA) în anul 2023 se poate rămâne în continuare în sistem de impozitare cu norma de venit. Dacă, însă în anul fiscal 2023 se depășește plafonul de 25.000 de euro, în anul 2024 există obligația aplicării sistemului real de impozitare.
În cazul în care se depășește plafonul de 25.000 euro în cursul anului nu trebuie schimbat sistemul de impozitare, acesta se va schimba începând cu anul următor.
Cursul la care se calculează echivalentul în lei al plafonului de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfârșitul anului fiscal.
Tratamentul aplicabil CAS
Persoanele care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor și contracte de activitate sportivă, datorează CAS la o bază de calcul care nu poate fi mai mică decât:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, daca venituril realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Noile modificări intră în vigoare începând cu veniturile din acest an, deci se vor achita în 2024. Totuși, dacă ați fost PFA în 2022, trebuie să depuneți Declarația unică până la 25 mai 2023.
Ceea ce trebuie plătit în anul 2023 pentru anul trecut se face raportat la plafonul de 12 salarii minime respectiv, la 30.600 lei/an (valabil pentru anul 2022).
Tratamentul aplicabil CASS
Persoanele care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor, contracte de activitate sportivă, cedarea folosinței bunurilor, investiții, agricultură, venituri din alte surse, venituri din străinătate, datorează CASS la o bază de calcul egală cu:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Concret, valoarea obligației de plată a CASS se va situa între 10% din valoarea a 6 salarii minime și 10% din valoarea a 24 de salarii minime. Cei care se situează sub plafonul de șase salarii minime nu vor fi obligați să plătească CASS, dar o vor putea face opțional.
Obligația de a completa declarația unică în privința acestei contribuții apare de la minimul de șase salarii, iar cei care nu depun declarația vor fi impozitați din oficiu, prin aplicarea cotei de CASS la nivelul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute.
Impozitul pe venit rămâne același, respectiv 10%.