Dividende Interimare: Oportunități și Obligații pentru Firme în 2024

//

Încheierea celui de-al treilea trimestru din 2024 oferă companiilor oportunitatea de a iniția procedurile pentru distribuirea profitului realizat în primele trei trimestre ale anului 2024 sub formă de dividende interimare, atunci când este cazul. Cota de impozitare aplicată în continuare pentru dividendele interimare plătite în acest an este de 8%.

Regulile privind distribuirea profitului sub formă de dividende sunt stipulate în Legea nr. 31/1990, Legea nr. 82/1991 și ordinele de aplicare emise de Ministerul Finanțelor. Distribuirea dividendelor poate avea loc anual, după aprobarea situațiilor financiare anuale, sau trimestrial, pe parcursul anului, în baza situațiilor financiare interimare..

Pentru a realiza distribuirea trimestrială a dividendelor, companiile trebuie să urmeze o serie de pași, respectiv:

  1. Inventarierea patrimoniului, conform reglementărilor din Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 3067/2018.
  2. Întocmirea situațiilor financiare interimare la 30 septembrie 2024. Aceste bilanțuri pot fi întocmite doar pe baza inventarierii, iar dividendele interimare pot fi distribuite numai în funcție de profitul evidențiat în aceste bilanțuri, în măsura în care acesta există.
  3. După ce aceste situații financiare sunt aprobate în cadrul Adunării Generale a Asociaților, trebuie trimise Ministerului Finanțelor în termen de 30 de zile.

Impozitul pe dividende trebuie declarat și achitat până pe 25 a lunii următoare celei în care se efectuează plata dividendelor, conform legislației fiscale. În cazul dividendelor distribuite, dar neachitate în anul distribuirii, inclusiv cele interimare, impozitul trebuie achitat până la 25 ianuarie a anului următor. Responsabilitatea de a declara și plăti impozitul revine societății care distribuie și plătește dividendele către persoanele fizice.

Persoanele fizice care au încasat dividende au obligația de a declara veniturile obținute și contribuția la sănătate (10%) prin declarația unică, până la data limită a anului următor, iar plata contribuției se efectuează în anul următor obținerii veniturilor. Obligația de declarare și plată revine contribuabilului care a încasat dividendele.

De asemenea, este important de menționat că, pentru dividendele interimare distribuite în 2024, firmele vor trebui să efectueze o regularizare la începutul anului 2025, ceea ce ar putea include ajustări ale impozitului.

Leave a Comment

Intră în contact pentru a stabili prima întâlnire